През април 2019 година се навършиха 55 години от създаването на Народно читалище „Искра-1964” в район „Красна поляна”, което се превърна в значим културен център в района с богата и разнообразна дейност. Особени заслуги за развитието му има неговият секретар – госпожа Ирина Славчева.

Юбилеят на читалището беше отбелязан с две събития. На 16.04.2019 год. в залата на Българския културен център беше представянето на поетичния алманах, който събра творбите на 55 автори на словото – поезия и проза. Негов съставител и редактор е поетът Райчо Русев. До късно в залата звучаха прекрасни творби в изпълнение на техните автори, а в речта си господин Иван Чакъров – кмет на района – даде висока оценка за работата на читалище „Искра-1964”.

На 19.04.2019 год. от 18.30 часа в концертната зала на Научно-техническите Съюзи – бул. „Г. С. Раковски” № 108, се състоя празничния концерт по повод 55 годишния юбилей. Пред зрителите в препълнената зала се представиха творческите колективи на читалището – Фолклорен квартет „Бифолк” и младежка формация „Сидера” с диригент Светослав Балтаков, поетите с китара Евгени Бенов и Иван Ненков, ученици от школата по пеене с преподавател Богдана Христова. Гости на концерта бяха изпълнителите от квартет „Светоглас”  и  естрадната певица Джина Иванова.

Кулминация в тържествения концерт беше новият репертоар на Мандолинния оркестър „Прима Визионе” с диригент Пламен Маслев към читалището. Звучаха творби от български композитори и италиански канцонети, а с оркестъра пяха оперните певци Александър Пенчев, Феодор Катранов и Розалина Касабова. Концертът завърши с наздравица от операта „Травиата” на Верди, което взриви публиката.

По случай своя юбилей читалището получи много поздравителни адреси и грамоти. За големите му заслуги в читалищното дело беше наградено с медал от Съюза на народните читалища в България.

  

  

­