Храм „Свети апостоли Петър и Павел“

Строителството на храм „Свети апостоли Петър и Павел“ – град София, започва на 12 юли 1929 г. и продължава до 1933 г. Основният камък е положен от софийския митрополит Стефан, викарния епископ Паисий, софийския кмет Владимир Вазов, министър – председателя Андрей Ляпчев и министъра на външните работи и изповеданията Атанас Буров. Храмът е осветен на 01.04.1934 г.

Сградата представлява кръстокуполна трикорабна базилика с три престола. Северният престол е посветен на Свети равноапостолни Константин и Елена, а южният на Свети патриарх Евтимий.

Изграждането на основния храм е предшествано от постройката на малък параклис под същото име. В него се извършват богослужения, които продължават и след построяването и освещаването на храма през 1934 г. Тогава параклисът приема името „Св. четиридесет мъченици Севастийски“ и богослуженията в него продължават до началото на 90-те години на миналия век.

Към момента се събират средства за възстановяване на параклис „Св. четиридесет мъченици Севастийски“ и прилежащата към него сграда, която ще се използва за неделно училище.

www.apostolite.com

Адрес: ул. „Д-р Калинков“ № 27

Телефон на храма: 02/929-59-11


Храм „Възкресение Христово“

Строителството на църквата „Възкресение Христово“ в кв. „Красна поляна“ започва в края на 30-те години на ХХ век. Осветена е от Софийския митрополит Стефан, който през 1945 г. става Екзарх Български.

По план сградата на църквата „Възкресение Христово“ представлява еднокорабна базилика. Отвътре е изографисана от известният иконописец Николай Шелехов през 1963 г.

Адрес: бул. „Възкресение“ № 62

Телефон на храма: 02/ 920-30-10


Двата храма са предпочитано място от жителите и гостите на район „Красна поляна” за молитва и богослужения.

­